В какво се превръщат летищата

Във време, когато този сегмент от икономиката среща сериозната конкуренция на интернет базираните магазини, задачите на маркетинговите отдели на компаниите, продаващи на летищата, стават доста сериозни.

Предстои борбата за ангажиране на вниманието на потребителите и в последствие спечелването на доверието им да купят нещо, да бъде истински ожесточена. Това вероятно ще доведе и до много иновативни начини магазините из летищните пространства да предлагат и рекламират продуктите си.

В продължение на повече от 50 години пазарът на търговия на дребно на летищата е претърпял доста голямо развитие. От датата на откриването на първия безмитен магазин за на летището в Шанън, Ирландия, в далечната 1950 г. този бизнес се е променил значително и продължава да се развива динамично.

Летищата вече са луксозни места, които предлагат огромно разнообразие от марки и уникална платформа, която предоставя на милиони международни пасажери, възможността да пазаруват в безмитните магазини.

Като прибавим към това е нарастващото разбиране, че летищата не са просто трансферни зони, които могат да останат безлични и в същото време безразлични към пътническия поток, става ясно, че летището в бъдеще ще се превърне в пространство за консумация на всевъзможни стоки и услуги.

Местен привкус

С цел да създават уникални усещания у пасажерите, чиито самолетни билети водят до територията им, летищата все повече биват оборудвани по начин, който да ги отличава едно от друго.

Много от летищните управи вече осъзнават необходимостта не само от уникален дизайн, но и от уникален подбор на магазините, които намират място на територията на летищните пространства. Един от най-сигурните начини да се постигне това е чрез локални брандове. Прекрасни примери за такава „глокализация“ са Едо Маркет в Токио, Булевард Холандия в Амстердам, както и Портфолио в Лисабон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *