Ето как да изберем рамки за очила

Трябва да изберете нов модел, но се питате:

Как да изберем рамки за очила

Напоследък очилата все повече се използват от много хора не само като средство за корекция на зрението, но и като моден аксесоар. Те са допълнение към изображението. Един от основните моменти, на който трябва да обърнете внимание при избора на очила, е правилната рамка. Тя трябва да е не само красива, но и непременно удобна, особено ако очилата трябва да се носят постоянно.

За много от нас най-важният аспект в избора на рамки за очила е как изглеждат на лицата ни. Несъмнено, ако времето позволява, може да премерите всичко или поне любимите си форми, представени в оптичния салон. Може също да поканите приятели, които да ви помогнат да направите правилния избор.

Търговската практика ни учи, че колкото по-широк е асортиментът, толкова по-трудно е да направим избор. За такива ситуации има няколко прости правила, чрез които може да стесните избора си предварително и следователно значително да намалите времето за избор на рамка.

Първо, когато избирате рамка, трябва да обърнете внимание на следното:

Рамката за очила трябва да “подчертава” външния вид

Например, синя рамка или рамка със сини акценти е най-подходяща за сини очи.

Формата на рамката трябва да е противоположна на формата на лицето ви.

Размерът на рамката трябва да е съизмерим с размера на лицето.

Идва ред в определяне формата на лицето, цветовата схема и материала, от който да е направена рамката.

Рамки за очила и форма на лицето

Кръгло лице

Кръглото лице има извити линии, ширината и дължината са приблизително равни, няма ъгли. За да удължите визуално и намалите лицето в ширина, опитайте правоъгълна тясна рамка с едва забележим мост на носа, за да разширите очите визуално. За този тип лице са подходящи рамки с ширина на окуляра, по-голяма от височината му.

Овално лице

Овално лице се счита за идеално поради баланса на пропорциите. За да не нарушите този идеален естествен баланс, трябва да изберете рамка, чийто размер съответства на ширината на най-широката част на лицето.

Удължено лице

Удължено лице се характеризира с дълга, тясна линия на бузите и удължен нос. За да направите такова лице по-кратко и по-пропорционално визуално, изберете рамка с по-голяма височина от ширината на окуляра и нисък мост на носа. Различни модели и декоративни елементи в рамките, също ще изглеждат добре.

Триъгълно лице (в основата надолу)

Този тип лице се характеризира с тясно чело и широка брадичка. Ето защо, за да подчертаете (визуално разширяване), в горната част на лицето, изберете рамка с контрастни вложки в горната част на окуляра. Така наречените „котешки“ рамки са много подходящи за тази форма на лицето.

Триъгълно лице (в основата нагоре)

Такова лице се характеризира с широко чело и тясна брадичка. За да намалите визуално горната част на лицето, използвайте рамка, в която окулярите се разширяват надолу. Най-добре е да изберете рамка от по-светли нюанси, изработена от леки материали.

Рамка, без винтове (винт) ще подхожда на този тип лице възможно най-добре, създавайки ефекта от прозрачни, безтегловни очила.

Ромбоидно лице

Тази форма на лицето е доста рядко срещана. Този тип лице се характеризира със стесняване на очите и брадичката с разширяване в областта на зигоматичните кости. В този случай рамката ще има една основна задачата да подчертае очите и да маскира изявената зигоматична линия. За да направите това, трябва да изберете рамка за очила, акцентът, на която е фокусиран върху линията на веждите. Също така, на този тип лице пасва овална и “котешка” форма.

Квадратно лице

Този тип лице се характеризира с широка брадичка и чело. Тесните овални и правоъгълни рамки са най-добри за удължаване и изглаждане на ъглите на такова лице. За този тип лице са подходящи рамки с ширина на окуляра, по-голяма от височината му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *