Защо трябва да използвате маркетинг в социалните медии за вашия бизнес

Отминаха дните, когато единствената цел на социалните медии беше да разхвърлят видеоклипове с котки около вашата група за приятелство.

Въпреки че все още има няколко видеоклипа с котки, социалните медии продължиха напред. В наши дни те са много по-многостранни, обслужващи много различни групи.

Една такава група, която има голяма полза от разширяването на социалните медии, е бизнесът. По-конкретно, той се възползва от появата на маркетинга в социалните медии.

Позитивите от използването на маркетинг в социалните медии за вашия бизнес са безгранични. Маркетингът в социалните медии може да помогне за повишаване на осведомеността за вашата марка и да подобри взаимоотношенията ви с клиентите ви, като това дори не включва подобреното покритие и промоцията, която носи платената реклама в социалните медии.

Но какво ще стане, ако сте част от малцинството, което не го използва и се чудите за какво е целият този шум? Или какво, ако го използвате, но не с пълния му капацитет и имате нужда от напомняне защо трябва да се върнете на влака и да усъвършенствате своята маркетингова стратегия в социалните медии? Или какво ще стане, ако използвате маркетинг в социалните медии (браво!) и искате да се чувствате добре от всички положителни страни на маркетинга в социалните медии? В тази статия ще изложим някои от предимствата на маркетинга в социалните медии и защо трябва да създадете маркетингова стратегия в социалните медии за вашия бизнес. Това включва:

  • Разходната ефективност на маркетинга в социалните медии
  • Повишаване на информираността за вашата марка
  • Връзки с клиенти и обслужване на клиенти

Първо обаче…

Какво е маркетинг в социалните медии?

Терминът „маркетинг в социалните медии“ или „SMM“ широко обхваща термини като „план за социални медии“, „реклама в социални медии“ и „стратегия за социални медии“. Но какво всъщност означават всички тези шумни думи?

Маркетингът в социалните медии обхваща всяко използване на социални медии като част от маркетингова стратегия. Независимо дали става въпрос за изграждане на връзка с клиенти, продажба на продукти и услуги или просто повишаване на осведомеността за марката и представяне на името ви.

Бизнес, който публикува във Facebook информация за сделка, която има в момента? Маркетинг в социалните медии. Компания, която отговаря на коментар или запитване от клиент в Twitter? Маркетинг в социалните медии. Кафене качва снимка на едно от своите кафета в своя Instagram? Маркетинг в социалните медии (или просто показване на тяхното фантастично лате изкуство).

Ползите от маркетинга в социалните медии

И така, сега това приключи, нека се съсредоточим върху някои от причините, поради които трябва да имате план за социални медии и да използвате маркетинг в социалните медии за вашия бизнес.

Маркетингът в социалните медии е рентабилен

Не можете да получите много по-рентабилно от безплатното.

Създаването на профил в социални медии в повечето социални медийни платформи е точно това – безплатно. Те ви позволяват да публикувате вашето съдържание, да бъдете последвани от потенциални клиенти и да взаимодействате с тях. Това е като да можете да поставите билборд за вашия бизнес пред много хора без никакви разходи (след малко ще разберем колко хора са в социалните медии. Това е много).

Качеството на публикуваното от вас съдържание може да е достатъчно, за да рекламирате бизнеса си и съдържанието само по себе си. Въпреки това, ако не достига достатъчно хора според вашите предпочитания или искате по-целенасочен подход, можете да се впуснете в света на платената реклама.

Без да плащате за социални медии, вие без съмнение ограничавате обхвата си. Безопасно е да се каже, че повечето социални медийни платформи работят по модел на плащане за игра. Ако се фокусирате единствено върху органичните социални медии, средният ви обхват до тези, които ви следват, е само около 5% от потенциалната аудитория. Въпреки това, въпреки тази малко мрачна статистика, органичното социално присъствие е още са важно; действа като солидна основа за вашите платени реклами и това не е за забравяне.

Не се плашете от думата „платено“, препоръчват от blogche.net. Рекламата в социалните медии всъщност е най-евтината форма на реклама, която съществува днес. И още по-добре, лесно се мащабира според вашите нужди.

Например с реклами във Facebook или Instagram можете да промените бюджета си по всяко време. Можете да започнете с по-малък бюджет и да го увеличите, когато натрупате опит, сте уверени, че се виждате от вашата целева аудитория и виждате резултатите, на които сте се надявали.

Освен това с платените реклами можете ясно да проследявате своите анализи. Това, заедно с възможността да прецизирате рекламите си по желание, ви позволява лесно да променяте рекламите си, за да видите какво работи и какво не работи за вас и вашия бизнес.

Платената реклама е чудесен начин да достигнете до повече хора и, което е по-важно, до точните хора. Това може значително да стимулира вашия бизнес, но не вярвайте на думите ми, 62,6% от фирмите казват, че платените социални медии са били „много ефективни“ или „донякъде ефективни“ за техния бизне . Защо не си вземете парче от рекламния пай в социалните медии?

Анализ на социалните медии

Анализът беше споменат по-горе, но какво точно представлява анализът на социалните медии? Те могат да направят маркетинга в социалните медии изключително ефективен.

В реалния свят може да е трудно да се анализират харесванията и интересите на даден човек, за да се определи дали той може да бъде потенциален клиент за вашия бизнес. Това може да затрудни насочването на вашата реклама към перфектните хора.

Маркетингът в социалните медии няма този проблем.

В социалните медии хората буквално „харесват“ и „следват“ това, което… е, харесват. Различните социални медийни платформи имат достъп до тази информация и това им позволява да изградят картина на интересите на хората и им дава добра представа за това, което потребителите биха искали да видят.

Платените реклами в социални медийни платформи като Facebook или Instagram използват тази информация и могат да поставят вашето съдържание пред потребителите, които е най-вероятно да се интересуват от него и най-вероятно да бъдат превърнати в нови клиенти за вашия бизнес. Това е печеливша. Потребителят намира нещо, което го интересува, а вие получавате нов клиент.

Вашите клиенти вече са там

Лудо време за статистика.

4,2 милиарда души активно използват социалните медии по целия свят.

Това е 53,6% от световното население… и само расте.

Смисълът на всичко това? Тези статистики показват, че шансовете са вашите настоящи клиенти и потенциални бъдещи клиенти да използват социални медии. Така че защо да не се присъедините към тях и да представите съдържанието си пред тях?

Освен това 54% от социалните браузъри използват социални медии за проучване на продукти. Още повече причина да използвате маркетинга в социалните медии, за да представите бизнеса и продуктите си пред клиентите.

Нещо повече, средното време, което човек прекарва в социалните медии на ден, е 145 минути. Това е достатъчно време, за да видят вашия профил или публикувано съдържание (и да видят няколко видеоклипа с котки, докато го правят).

Добре, стига статистика за сега.

Развийте взаимоотношенията с клиентите и подобрете обслужването на клиентите

Говорейки за клиенти, социалните медии са полезни за изграждане и подобряване на взаимоотношенията с клиенти и потребители.

Дава ви канал за незабавна комуникация с вашите клиенти. Повече от всякога клиентите очакват бързо обслужване и отговори на техните запитвания. Като присъствате в социалните медии, можете бързо да отговаряте на въпроси, коментирани във вашите публикации, или дори директно да им изпращате съобщения с възможностите за лични съобщения на много платформи за социални медии.

Това взаимодействие с вашите клиенти помага за изграждането на доверие и им показва, че ви е грижа.

ТОП СЪВЕТ: Предприятията с най-добро обслужване на клиентите ще отговарят на въпросите на клиентите си в социалните медии възможно най-бързо и евентуално ще взаимодействат с коментари, които не поставят въпрос – дори ако просто им дават „харесване“.

Повишаване на информираността за вашата марка

Както видяхме, има МНОГО хора в социалните медии.

Използването на маркетинг в социалните медии означава, че можете да поставите бизнеса и марката си пред много повече хора, отколкото тези, които биха могли да минат покрай магазина ви или да попаднат на уебсайта ви, увеличавайки броя на хората, които имат достъп и осведоменост за вашия бизнес и марка.

Тази повишена осведоменост и покритие на вашия бизнес благодарение на маркетинга в социалните медии може да доведе до увеличен трафик и увеличени продажби. Повече хора знаят за вашата марка, повече преобразувани клиенти, повече хора посещават уебсайта или магазина ви, повече хора купуват вашите продукти.

ТОП СЪВЕТ: За да сте сигурни, че това се случва ефективно, направете ясна всяка информация за вашия бизнес в биографията си в социалните медии (информацията в горната част на вашия профил). Това включва вашия уебсайт или местоположение, в противен случай потенциалните клиенти може да не знаят къде да отидат.

Вижте какво правят вашите конкуренти…

Ако вашите конкуренти са умни, те също ще използват маркетинг в социалните медии.

За съжаление това означава, че те получават всички тези големи предимства. За щастие, това означава, че можете да видите какво правят.

Преглеждайки техния профил и публикации, можете да опознаете конкуренцията си по-добре от всякога. Използвайте това, за да оцените:

  • Кои публикации са успешни и кои не
  • Какви са проблемите и въпросите на техните клиенти
  • Какво правят, за да взаимодействат с аудиторията си и какво работи

След това можете да включите това, което сте научили, в собствената си маркетингова стратегия за социални медии и да се надяваме да се поучите от техните грешки и да подобрите успехите им.

Ако се интересувате от рекламите на вашите конкуренти в социалните медии, тогава имате късмет. От 2018 г., в духа на прозрачност, можете да преглеждате безплатно реклами, управлявани от компании във Facebook и Instagram. Facebook дори предлага рекламна библиотека, където можете да преглеждате активни рекламни кампании във Facebook, като можете да търсите по име, тема и организация.

Никога не е било по-лесно да видите какво правят вашите конкуренти. Проследяването на начина, по който вашите конкуренти използват маркетинга в социалните медии и какво работи и какво не работи, трябва да бъде важна част от вашата стратегия за социални медии.

ГЛАВЕН СЪВЕТ: Докато виждате какво правят вашите конкуренти е чудесен начин да подобрите собствения си маркетинг в социалните медии, уверете се, че не ги копирате направо. Вашите клиенти искат да видят оригиналност в бизнеса и марките, така че се стремете да бъдете оригинални със съдържанието, което публикувате.

Резюме

Ето го.

Надяваме се, че сте научили много за социалните медии и маркетинга в социалните медии и защо те са толкова мощен и ефективен инструмент за бизнеса, когато се използват добре.

Това е печелившо както за вас, така и за вашите клиенти, което ви позволява да се свържете с тях и те да се чувстват по-свързани с вас.

Тук са изброени само някои от многото предимства на създаването или подобряването на вашата маркетингова стратегия за социални медии за вашия бизнес.

Надяваме се, че сте развълнувани да тръгнете напред в света на маркетинга в социалните медии с увереност, че носите полза за вашия бизнес и марка.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *