Импресионистът Реноар и неговите най-продавани репродукции

Всеки, който се интересува поне малко от изобразително изкуство, със сигурност е чувал името на Пиер-Огюст Реноар. Прочутият френски художник е известен с множество свои шедьоври и според мнозина специалисти той се счита за един от създателите на импресионизма. Интересен е фактът, че, преди да започне да се учи да рисува професионално, бъдещият художник е работил в Лувъра. Може би оттам започва да черпи вдъхновение и любов към това занимание. Реноар е и един от художниците, които стават известни на доста късен етап от своя живот. Една от причините за това вероятно е, че, докато е млад, не е активен художник. Все пак, оставя незабравима следа в изобразителното изкуство и неслучайно неговите картини са сред най-поръчваните от магазина Reprodukcii.com.

Както и други художници импресионисти, Реноар също обръща специално внимание на голото женско тяло в своите произведения. Някои от най-известните му картини изобразяват този вид красота, а френският художник е сред хората, които я пренасят върху платното по изумителен начин. Картината Къпещи се жени е може би най-известната му творба от този стил. Извивките и формите на голите тела са изрисувани с максимален усет към детайла и изглеждат изключително естетически красиви, без да се натрапва вулгарност. Природният пейзаж отзад още повече допринася към усещането за натуралност и природна красота. По подобие на това произведение картината с простичко заглавие Гола жена също съчетава естественото изящество на голото женско тяло в унисон с природен фон. Творбата В банята пък от своя страна е далеч по-импресионистична и не изглежда толкова реалистична, но е изключително харесвана заради невероятното преливане на цветовете и техните нюанси.

Друга известна и много репродуцирана картина на Реноар е Обядът на гребците. От лицата на всички персонажи върху платното се излъчва един вид тайнственост и магнетичност, породени може би от изобилието от дами, втренчили загадъчни погледи в мъжествените гребци. Високо оценена е и картината Момичета с пиано. Талантът на свирещата девойка и любовта към музиката на момичето до нея са видими през платното. Използваните ярки цветове и зашеметяващи светлосенки превръщат произведението в истински шедьовър. Мотивът за двете момичета продължава и в прекрасните творби Две сестри на терасата и Две четящи момичета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *