Как да популяризирате ефективно уебсайта си

Големият ден най-накрая настъпи, като уебсайтът на вашия малък бизнес най-накрая стартира след безкрайни часове работа. Вероятно е ден на смесени емоции. Вие сте развълнувани, че вашият уебсайт работи и работи, като цялата упорита работа най-накрая се отплаща и вашата визия се превръща в реалност. И все пак ранните дни на всеки уебсайт обикновено са бавни и им липсва незабавното въздействие, на което може би сте се надявали.

Това е така, защото денят на стартиране е само началото – следващата стъпка е уебсайтът да бъде забелязан! По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, особено за уебсайтове на малък бизнес, които нямат време и ресурси за разработване на цялостни маркетингови кампании.

Добрата новина е, че популяризирането на уебсайта на вашия малък бизнес не изисква голям екип от маркетинг гурута, тъй като е възможно да рекламирате вашия сайт с минимални ресурси ефективно. Можете да свършите по-голямата част от работата сами, затова изложих няколко прости, но ефективни маркетингови стратегии, които да ви помогнат да забележите сайта си.

Най-добрите съвети за начинаещи за привличане на трафик към вашия уебсайт

Бих могъл да прекарам няколко публикации в обсъждане на различните начини за привличане на трафик към вашия сайт, но искам да се съсредоточа върху основите, които ще ви служат добре през целия живот на уебсайта.

Първият съвет е достатъчно прост – редовно актуализирайте сайта си с ново съдържание. Google обича редовно да добавя ново съдържание към уебсайт, така че имайте това предвид и планирайте уникално и ангажиращо съдържание в първите дни на сайта.

Има много налични опции, включително публикации в блогове, видеосъдържание, инфографики, нови целеви страници, рецензии на продукти, препоръки на клиенти и т.н. Опитайте се да гарантирате, че съдържанието предлага стойност за посетителите – отговорите на най-често търсените въпроси, свързани с вашите продукти или услуги, е чудесен начин да започнете.

Сега е моментът да се запознаете с основите на оптимизацията за търсачки (SEO оптимизация). Вече знаете основните неща за създаване на съдържание, което подобрява класирането в търсачките, което ви прави по-лесни за намиране и увеличава трафика в процеса.

Прегърнете силата на маркетинга в социалните медии

Социалните медии са мощен маркетингов инструмент за уебсайтове от всякакъв обхват и размер, така че не забравяйте да се възползвате от тях, за да популяризирате сайта си. Може да се окаже сложен процес за навигиране, тъй като потребителите не обичат някой да бомбардира реклами и друго търговско съдържание, така че препоръчвам по-нюансиран подход.

Подобно на съдържанието на уебсайта, критичният аспект на всяко маркетингово съдържание в социалните медии е да бъде ангажиращо и да предоставя на клиентите стойност. Към вашите публикации за продажби добавете ангажиращо съдържание като снимки и графики, споделяне и ангажиране със съдържание на други марки, задаване на интересни въпроси, провеждане на анкети и проучвания, забавно съдържание и провеждане на състезания и раздаване на подаръци.

Facebook е чудесно място да започнете в това отношение, но не забравяйте да разпространявате съдържанието си във всички основни платформи като Twitter, Instagram, LinkedIn и т.н.

Това, което е страхотно във Facebook, е, че можете да оставите техните алгоритми да свършат голяма част от тежката работа, особено когато става въпрос за насочване на реклами във Facebook. Например, ако добавите списъци с имейли на клиенти, които сте събрали досега, сайтът намира техните профили. Той развива нова целева аудитория въз основа на подобна възраст, пол, география и интереси.

С тази информация можете да разберете по-добре вашата целева аудитория и как да я разширите, за да увеличите своя обхват, трафик и продажби!

Регистрации срещу продажби

Едно нещо, което трябва да запомните в първите дни на вашите сайтове, е стойността на регистрациите във вашия списък с имейли. Мнозина правят грешката да преследват само продажби, което е разбираемо, като се има предвид въздействието, което има върху крайния резултат, но често това е краткосрочна стратегия.

Например, ако се фокусирате само върху продажбите, може да откриете, че голяма част от трафика е еднократен. Клиентите са склонни да купуват това, от което се нуждаят, но не искат да запомните подробностите им или да се присъедините към вашия списък с имейли.

Вместо това препоръчваме да се съсредоточите върху изграждането на имейл списък, който да ви помогне да създадете силна база, която ви позволява да се ангажирате и да развиете смислена връзка с посетителите на сайта. Можете да им изпращате имейл писма, да предоставяте специални отстъпки и друго полезно съдържание, като всичко това спомага за по-силна връзка и увеличава шансовете за завръщане на клиенти, които са много по-ценни.

Намерете най-доброто решение за вашия бизнес.

Източник – https://fine-life.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *