Как да се свържете емоционално с вашите клиенти чрез дизайн

По един или друг начин всеки дизайн се свързва със своите потребители. Тук могат да помогнат тези емоционални съвети за уеб дизайн.

Дали тази емоция е положителна, отрицателна или неутрална зависи до голяма степен от визуалния дизайн.

Това е така, защото визуалните изображения – както се предполага – се обработват 60 000 пъти по-бързо от нашия мозък отколкото текста .

Как емоцията доминира при вземането на решения?

Създаването на правилния емоционален уеб дизайн е от решаващо значение, за да помогнете на вашия потребител да изгради положителна връзка с вашия продукт.

Тази връзка може да увеличи мотивацията за покупка, да убеди потребителите да се ангажират с вашата марка и да насърчи хората да се връщат отново и отново.

Според Дон Норман в книгата му „ Емоционален дизайн: защо обичаме (или мразим) ежедневните неща “ има три нива на визуален дизайн: интуитивно, поведенческо и отразяващо.

Можем да използваме тази теория, за да разберем по-нататък как визуалните дизайни създават емоционални връзки и предизвикват чувства.

Висцерално ниво на визуален дизайн.

Това се отнася до първото впечатление, което имате с всеки дизайн. Това е инстинктивно и импулсивно и вие решавате това в рамките на секунди, след като сте видели нещо.

Качественият висцерален дизайн ви кара да искате да взаимодействате с дизайна отново.

Поведенческо ниво на визуален дизайн.

След като решите, че искате да взаимодействате с дизайн, следващата стъпка се фокусира върху това как да направите това.

В крайна сметка това е потребителското изживяване. Как работи и функционира дизайнът?

Най-очевидният пример за това е мобилно приложение, но други неща като визитни картички и листовки също предполагат поведение – ще го архивирате ли и ще се позовавате на него на по-късна дата или ще го хвърлите в кошчето?

Отразяващо ниво на визуален дизайн.

И накрая, ние сме на етап „Какво ще се случи след това?“ във вашия емоционален уеб дизайн.

След като сте взаимодействали с дизайна, вие след това – подсъзнателно – решавате какво трайно впечатление ще направи той у вас.

Или забравяте за дизайна, помните дизайна или предприемете действие.

Как можем да предадем емоция в нашите дизайни?

Всеки елемент от вашия дизайн може да предизвика емоция.

Ключът е да се уверите, че хората мислят, че зад вашия дизайн стои човек, а не машина. Ето някои насоки как да започнете:

Типография.

Четивността и естетиката са основни фактори при избора на правилния шрифт за вашия дизайн.

Като цяло серифните шрифтове се смятат за по-професионални и сериозни, докато безсерифните се смятат за модерни, чисти и неформални.

Позитивните шрифтове са по-кръгли и отворени и включват серифи с тънки щрихи и стилове с дълги опашки.

Междувременно може да има отрицателни конотации с шрифтове, които имат дебели, груби щрихи, изписани САМО С ГЛАВНИ БУКВИ.

Още ресурси за типография:

  • Как да изберем вечен шрифт
  • Наистина ли шрифтовете имат значение в уеб дизайна?

Цвят.

Цветът може лесно да убеди или отблъсне някого от вашия бизнес.

Всъщност са необходими приблизително 90 секунди, за да може някой да направи подсъзнателна преценка за вашия продукт и до 90% от тази оценка се основава само на цвета .

Нещо повече, същото проучване установи, че лошата комбинация от цветове може да има същия вреден ефект върху вашия дизайн като лошото потребителско изживяване и бавното време за зареждане.

Най-общо казано, топлите цветове могат да бъдат гостоприемни и креативни, но могат да предизвикат чувство на безпокойство.

От друга страна, студените цветове създават доверие и усещане за професионализъм, но могат да изглеждат и като неприветливи и корпоративни.

Повече ресурси за цвят в дизайна.

  • Цветовете наистина ли имат значение в уеб дизайна?
  • Как да използваме цветовете ефективно, когато създаваме марка

Въпреки че е изкушаващо да натъпчете във вашия дизайн всичко, което искате да покажете за вашия бизнес, пространството е жизненоважно за повлияване на положителните емоции около вашия дизайн.

Бялото пространство е популярен начин за създаване на чувство за въздух и свобода.

Поддържайте разстоянието отворено и последователно, защото плътно разположените и лошо подравнени елементи могат да причинят хаос и да изглеждат разхвърляни.

Използваемост.

Когато вашият дизайн не функционира или не може да бъде достъпен от голямо разнообразие от хора, може да възникне чувство на неудовлетвореност. Това може бързо да отблъсне хората от вашия дизайн.

Колко пъти сте щраквали далеч от уебсайт, когато той не се зарежда правилно и бързо?

Стил и тон на гласа.

Не на последно място, вашето копие трябва да създава правилното впечатление.

Пишете така, както бихте разговаряли с клиентите си – като човек и по приятелски начин (поне надяваме се).

Тонът на гласа, който използвате, може незабавно да повлияе на начина, по който вашият читател се чувства относно вашия дизайн и следователно вашия бизнес.

Източник – 5ttree.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *