Как се прави обучение на куче?

За да се направи правилно обучение на куче, трябва не само това да се извършва от професионалисти в тази област, но и да се спазва определена методика.

Основни начини за дресировка на кучета:

-Контрастен;

-Подражателен;

-Механичен;

-Апортировъчен;

-Вкусопоощрителен;

-Подтикващ.

Всички тези методики се практикуват в специалните за тази цел хотели за кучета, като те се комбинират заедно, за да може да се постигне най-добър и ефикасен резултат. Важното в случая е правилно да се избере начинът за дресиране, тоест на кой от тях животното реагира най-силно, като при това да се отчетат фактори като възраст, порода и подготовка на питомеца. Все пак няма как да не отбележим, че има кучета, които до някаква степен са обучени от стопаните им, но и такива, които не могат да изпълняват нито едно команда. Ето защо професионалистите от винаги вземат този фактор предвид, когато започват да извършват дресировка на кучета. В хотелите има специален полигон, който е изграден специално с тази цел. Освен това, обикновено има на разположение клетки, които, разбира се, се отопляват и имат гумиран под, а също така са снабдени с удобни легла и тоалетни за кучетата.

И така, при първите стъпки на самото обучение на куче се използват рефлексите, които са заложени във всяко едно животно. По този начин то много лесно може да бъде научено да сяда, да ляга и да изпълнява такъв тип по-лесни команди, като най-лесният начин да се направи това е  вкусопоощрителният метод. Постепенно се преминава и към следващата методика – контрастната и механичната.

Въпреки това, не може да се каже точно какъв начин трябва да използвате вие, защото всичко при обучение на куче е индивидуално и професионалистите, които си разбират от това, знаят как да подберат методиката, така че да се постигне най-добър и бърз резултат в дресировката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *