Книги и учебници – две полезни неща

Хората често правят неща, които не са полезни. Нямам предвид нормалните пороци, които са присъщи за повечето от тях – пиенето и пушенето. Това дори не са пороци в известен смисъл. Става въпрос за нещата, които човек обикновено прави през свободното си време – те често са такива, от които няма реална полза.

Преди време попаднах на една поговорка, която гласеше: “Безделието учи на зло”. При всички случаи това е вярно, независимо какво се има предвид под „безделие”. Често, вместо да прекарват по пълноценен начин свободното си време, което не е чак толкова много, хората го пилеят. Безкрайно дългите часове в интернет и в социалните мрежи сполучливо може да се замести с четене на книги и учебници.

Като казвам книги и учебници, нямам предвид всякакви, а такива, които да ви допадат. При учебниците специално ми се струва, че какъвто и да прочетем, няма да сбъркаме. Историческите, географските и всички други учебници изобилстват от интересни факти и подробности, които определено ще представляват интерес и за нас самите.

Ето един наистина полезен начин за прекарване на свободното време – четене не книги или учебници. Това определено има по разтоварващ ефект в сравнение с гледането на филми, например. Не че филмите са лош избор, даже напротив – и там, както и при книгите и учебниците, също има доста добри попадения.

В интернет също могат да се четат доста книги и учебници онлайн. Дори много хора изтъкват, че именно така едновременно четат която книга пожелаят и не плащат за нея. Вярно е само, че този начин на четене ми се вижда малко изкуствен. Все пак е различно, когато държите учебниците в ръцете си.

Учебниците и книгите са едни от малкото неща, които наистина си струват. Каквото и да си говорим, винаги ще има хора, които ще четат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *