Уредът, с който прогоних нежеланите животни от двора си

Цял живот със семейството сме си мечтали да си построим голяма хубава къща в покрайнините на града, заобиколена от просторен двор. Тази наша мечта най-накрая се превърна в реалност преди две години, когато окончателно се преместихме в новия си двуетажен дом. Дворът, разбира се, е по-голям от всяка от стаите и е любимо място за отдих през почивните дни. Жена ми дори експериментира с няколко посева, които донесоха учудващо добър резултат.

Въпреки всичко, обаче, се оказа, че приказката, която изживяваме с новата си къща и двор, не е напълно розова. Приятната ни почивка до голяма степен се компрометира от постоянно нахълтващите улични кучета и котки. По принцип нямаме нищо против животните, но неканените улични гости доста се стараят да съсипят всичките ни усилия по подредба и декорация на двора. Освен тях, къртиците също се оказват голям проблем, защото постоянно нападат посевите на жена ми и, нейните страхотни усилия се обезсмислят.

Оградата, която сме издигнали около двора, не е достатъчно стабилна, за да спре набезите на уличните кучета и котки, и те с лекота преминават през нея, като по този начин частично я увреждат. Към момента нямаме възможност да направим по-надеждна ограда, а и това не би разрешило проблема с къртиците. Затова потърсихме други варианти.

Още в началото напълно отхвърлихме варианта с отравяне или залавяне на животните в капани. Искахме само да ги прогоним, без да ги раняваме. След кратко търсене в интернет попаднах на идеалното решение – соларен подземен уред за прогонване на кучета, котки и подземни гризачи. Поставихме го в двора и това се оказа чудесен ход. Повече не видяхме улично животно около дома си, а къртиците спряха да нападат посевите.

Харесва ми и начинът на работа с този уред. Това е може би най-екологичното решение на такива проблеми. Излъчват се вибрации и ултразвукови сигнали, които дразнят животните и ги държат далеч от двора, без да им нанасят никаква вреда. Освен това, уредът е подземен и се захранва със соларна енергия – нито се пречка из двора, нито се занимаваме със зареждане, сложна поддръжка и така нататък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *