Дизайнът на онлайн магазина – какво е нужно и какво не?

При изработката на онлайн магазин е много важно какъв ще бъде дизайна. Дори да е тематично готово като решение, винаги има какво да го къстъмизира. Но нека да преминем към основите.

Изработка на онлайн магазинНе допускайте дразнещи или отблъскващи изображения, или фонови решения за проекта си. Вашият уебсайт не трябва да е непременно произведение на изкуството, но не трябва да причинява главоболие на хората, които се спират на него. Ето защо дори и seo специалистът дълго да се е потил, за да Ви изведе напред в търсачките по ключови думи, то е напълно безсмислено да спестите от дизайна на сайта, защото е почти сигурно, че макар и на челни позиции, Вашият сайт няма да задържа посетителите, които само с два клика на мишката ще Ви ‘изритат’ на по-задни позиции.

Всички знаем онези сайтове, които посещаваме за максимум 30 секунди с риск да се замаем или просто се чудим как най-бързо да разгледаме съдържанието. И така, ние трябва да знаем, че що се отнася до дизайна на един уебсайт, не сме избрали изнервящи фонове или отблъскващи характеристики като несъвместими цветове или нечетим текст. Особено важно е за онлайн магазините – защото това може да е пагубно за бизнеса!

Когато започнете изработка на магазин или уеб сайт, направете така, че нещата да бъдат лесно откриваеми. Не всеки, който използва интернет, е на ‘ти’ с компютрите. Ако искате хората да се задържат и най-вече да се връщат на сайта, то трябва да сте сигурни, че цялата налична информация е лесно откриваема. Ако привличате хора, които разбират от компютри, бъдете сигурни, че те няма да загубят време, за да се оглеждат отчаяно да открият това, което наистина е важно за тях.

Нека дизайнът на сайта ви е последователен. Отново е важно да вземем под внимание, че дори цветовата схема или тема, която избираме не е толкова важна, колкото съвместимостта на цялостния уебсайт. Вашият уеб дизайн трябва да бъде еднакъв във всички уеб страници от магазина или сайта. Обратното само би объркало и смутило посетителя. Друг важен съвет е да сложите общи функционални решения като линкове към други сайтове или информация за контакт на едно и също място на всяка страница. Изключително важно е посетителя в онлайн магазин да има лесен достъп да се свърже с вас. Най-лесно е да сложите телефонен номер на видно място.

Нека посетителите ви се чувстват добре дошли в онлайн магазина. В крайна сметка те трябва да му се доверят и да пазаруват от него. Ако искате да си осигурите постоянен трафик към него, то накарайте посетителя Ви да се чувства значим. Нека има празни бланки, където може да изкаже мнението си, и форма за връзка, която ще помогне на посетителя да се свърже с вас лесно и удобно. Достигнете желаната аудитория и изслушайте идеята на посетителите, препоръките им, за да подобрите услугите и функционалността на сайта си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *