Физически симптоми на депресия

Симптоми при депресия

Депресията често се асоциира с емоционални и психологически симптоми като тъга, безнадеждност и липса на интерес към дейности, които преди са носили удоволствие. Въпреки това, това състояние може също така да предизвика множество физически симптоми, които понякога остават неразпознати, но също така сериозно влияят на качеството на живот.

Разбирането на тези физически прояви е съществено за цялостното управление на депресията и може да подобри стратегиите за лечение.

В следващите абзаци ще разгледаме някои от ключовите физически симптоми, свързани с депресията.

Умора и липса на енергия

Един от най-често срещаните физически симптоми на депресия е постоянната умора или липса на енергия, което е нещо повече от обичайната умора след дълъг ден. Хората с депресия често описват това състояние като огромно усилие дори за извършване на малки задачи, които други хора намират за лесни или автоматични.

Тази умора не се подобрява с почивка или сън, което може да бъде особено фрустриращо и да влоши чувството за безпомощност и отчаяние.

Интересно е, че изследванията показват, че около 90% от хората с мажорно депресивно разстройство изпитват хронична умора, подчертавайки колко разпространен е този симптом.

Промени в апетита и теглото

Промени в апетита поради депресия

 

Депресията може да доведе до значителни промени в хранителните навици и теглото, като тези промени варират значително между различните хора. Някои хора изпитват загуба на апетит и могат бързо да губят тегло, докато други могат да намерят утеха в храненето и да придобият тегло.

Тези промени често са свързани с начина, по който депресията влияе на метаболизма и химикалите в мозъка, които регулират глада. Статистическите данни сочат, че приблизително 25% от хората с депресия изпитват повишен апетит и увеличение на теглото, докато други 25% съобщават за обратното.

Тези промени в теглото и апетита могат да допринесат за самочувствието и да засилят депресивните чувства, като създават допълнителен слой на комплексност при управлението на депресията.

Нарушения на съня

Депресията често влияе на съня, като причинява или инсомния, или прекомерен сън, известен още като хиперсомния.

Инсомнията при депресирани лица може да включва трудности при заспиване, чести събуждания през нощта или събуждане твърде рано сутринта без възможност за повторно заспиване. От друга страна, хиперсомнията се характеризира с прекомерна сънливост през деня или спане за периоди, по-дълги от обичайните, което също не довежда до възстановяване на енергията.

По данни на клинични изследвания, приблизително 80% от хората с депресия изпитват някакъв вид нарушения на съня. Тези проблеми със съня не само усилват чувството на умора и изтощение, но могат сериозно да засегнат общото физическо здраве, увеличавайки риска от развитие на други заболявания.

Мускулна болка и главоболие

Главоболие при депресия

Физическата болка е често срещан, но често пренебрегван аспект на депресията. Индивидите могат да изпитват хронични мускулни болки, ставни болки или продължителни главоболия, които не реагират на обичайните методи за облекчаване на болката. Тази болка може да допринесе допълнително за състоянието на депресия, като ограничи активностите на засегнатите и намали качеството на техния живот.

Според клинични изследвания, около 50% от хората с мажорна депресивна разстройство докладват за наличието на физическа болка. Разбирането, че болката може да бъде тясно свързана с депресивните симптоми, е критично за адекватната оценка и лечение на заболяването.

Хронична стомашно-чревна дисфункция

Депресията често се свързва с различни стомашно-чревни проблеми, които могат да включват симптоми като запек, диария, болки в корема и други прояви на синдром на раздразнените черва (СРЧ).

Тези симптоми не само причиняват физически дискомфорт, но и могат да усилят чувството на стрес и тревожност у засегнатите лица, като по този начин влошават общото състояние на депресията.

Според проучвания, около 60% от хората с депресия изпитват гастроинтестинални симптоми. Взаимовръзката между червата и мозъка, известна още като чревно-мозъчна ос, подчертава как депресията може да влияе на функциите на червата и обратно. Подходящото лечение на тези симптоми са критични за подобряване на качеството на живот на пациентите.

За тези, които се борят с депресията и нейните множество физически прояви, важно е да не остават сами в тази борба. Потърсете професионална помощ и подкрепа, която може да бъде от съществено значение за вашето възстановяване.

Ако изпитвате някой от горепосочените симптоми или се нуждаете от помощ, моля, не се колебайте да посетите сайта за психологическа помощ PsihologSofia.bg, където квалифицирани специалисти са на разположение, за да ви подкрепят във вашия процес на възстановяване и да ви помогнат да възвърнете контрола над своето здраве и живот.