Генетично изследване – предимства и недостатъци

Генетично изследване през последните години стана много популярнo. Много хора искат да разберат към какви генетични проблеми са предразположени, още докато са съвсем здрави и млади.

Това може да се направи във всяка една съвременна и модерно оборудвана медицинска лаборатория (вижте например в Kandilarov.com). Какво, обаче, ще научим от едно такова изследване?

Риск от генетични заболявания

Генетичните изследвания ще ви кажат и ще ви помогнат да разберете дали имате риск от поява на генетично заболяване, което се среща при членове на вашето семейство, преди да имате каквито и да било симптоми.

Риск от заболявания при бъдещо бебе, още преди бременността да е факт

Генетичните изследвания се използват в много страни по света за да научите за вероятността от генетично предразположение към различни заболявания на плода при бременност.

Но това, което много хора не знаят, е, че това може да се направи още преди да сте забременяли, като ще може да се изчисли какъв е риска при евентуална бъдеща бременност плода да има генетично заболяване.

Генетично изследване за изчисляване на риска от някои видове рак

Раковите заболявания са нещо, което притеснява обществото от дълги години. Генетичните изследвания могат да ви помогнат да разберете дали имате някаква предразположеност към подобни проблеми.

Също така, това ще ви помогне да вземете мерки за превенция дълго преди да са се появили каквито и да било проблеми от подобен характер.

В същото време, ако нямате подобна предразположеност, това изследване ще ви помогне да си спестите излишния страх и стрес и да се фокусирате върху други рискове, ако има такива.

Недостатъци на генетично изследване

След като научите повече за генетичното изследване, може да решите, че подобно нещо не е подходящо за вас. Един от недостатъците на генетичните изследвания е, че всъщност резултатите могат да предизвикат у вас много висок стрес, а това не е добре.

Като оставим на страна това, че подобно изследване може да се окаже твърде скъпо, резултатите може да ви накарат да се притеснявате или тревожите поради това, че може да имате евентуално предразположеност към дадено заболяване.

В същото време, това ни най-малко не означава, че ще развиете такова. Ако например изследването покаже, че сте силно предразположени към натрупване на лош холестерол, а вие се придържате към много активен живот и консумирате предимно средиземноморска диета, подобна новина може по-скоро да ви навреди, отколкото да ви помогне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *