Жилища за продажба в София – какво се предлага

Пазарът на жилищата за продажба в София се отличава с това, че е наистина много разнообразен. Предлагат се както апартаменти от ново, така и имоти старо строителство.

Ценовият диапазон е огромен. Той варира от между 20 – 40 хиляди евро за панелните студия до над милион за луксозните големи апартаменти и къщите в централните райони и южните квартали на София.

Разнообразието е голям плюс, тъй като дава възможност на всеки потенциален купувач да намери нещо, което да откликва на неговите нужди, като, разбира се, се съобрази и с възможностите, които има.

Тухла, панел или пълзящ кофраж: Кои са най-търсените жилища за продажба в София

Жилищата за продажба в София се предлагат в три основни типа строителство – тухла, панел и пълзящ кофраж. Съответно, най-търсени са тухлите, средното място е отредено са ПК строителството, а най-малък е интересът към панелните имоти.

Типът строителство е и един от основните фактори, които определят стойността на имотите, като разликата в сходни като площ и местонахождение имоти може да бъде драматична в резултат от различния тип строителство (можете да сравните цените на Oikia.com).

Добра инвестиция ли са жилищата за продажба в София

Покупката на жилище в София, особено ако бъде обмислена внимателно, може да се окаже доста добра инвестиция. Всеки пазар носи със себе си известна волатилност, но за имотите може да се каже, че са един от най-стабилните активи.

Столицата традиционно поддържа един от най-конкурентните пазари за недвижими имоти в нашата страна, а жилищата за продажба в София без съмнение са сред най-скъпите в България.

Обикновено, посоката на цените е възходяща, с леки колебания. Това едва ли ще ви направи богати, но поне ще защити спестяванията ви от инфлацията. За целта, обаче, жилището трябва да генерира и приходи, например от отдаване под наем.

Причината е, че всеки имот изисква известна поддръжка, която понякога е неочаквана, а също така има около себе си и други разходи, като например данъци, такси за поддръжка на входа и много други подобни.

Кога не е добра идея да купуваме жилище

Счита се, че покупката на жилище не е добра идея, когато за нея се очаква да заминат и последните ви спестявания.

Това се счита за риск, тъй като човек може винаги да изпадне в ситуация, в която да има нужда от пари, а парите, вложени в имот, не се отличават с особена бързина в процеса на продажба, което може да ви постави в неприятна ситуация.