Имаме ли нужда от предварителен договор за покупко продажба на МПС

Без значение дали купувате МПС – наскоро произведена кола или избирате по-стар модел автомобил, при всяко прехвърляне се изисква създаването на договор за покупко-продажба.

Понякога дори продавачът на даден автомобил ще изисква създаването на предварителен договор за покупко продажба на МПС.

Какво представлява този договор, какви са неговите специфики и как да сте сигурни, че е във ваша полза ще ви разкажем днес с помощта на Rastashki.com.

Какво представлява един предварителен договор за МПС

По дефиниция, предварителните договори за покупко-продажба на МПС са вид договори, които се правят преди осъществяване на самата покупка.

Те служат като защита за продавача, като гарантират, че купувача няма да се отметне от договора.

Като цяло тези договори са двустранни и могат да се редактират, така че да паснат на нуждите на двете страни, но много често се предлагат от самия продавач.

Какви са спецификите на тези договори

Спецификите на тези договори, е че се подписват преди покупката на колата, още преди да са разменени пари. Те се подготвят по стандартен начин, като задължават двете страни да спазят споразумението упоменато в договора.

Това споразумение може да има много форми, като основното съображение е да се спазят клаузите заложени. И двете страни имат задължения и трябва да спазят конкретни изисквания, за да се счита този договор за правилно извършен.

Много често при покупко продажба задълженията на продавача, са да представят продукт в рамките на определен период, за определена сума.

Задълженията на купувача е да предостави предварително уговорената сума по предварително определен начин – може да е на ръка, като банков трансфер, в определена валута.

Изготвянето на този договор се случва по няколко начина:

  • Самостоятелно, без адвокат;
  • С помощта на квалифициран адвокат по гражданско право.

Самият договор има целта да даде сигурност и на двете страни, като основният начин това да се постигне, е че при неизпълнение на дадена точка от договора, следва наказателно действие.

Какво точно може да е то, зависи изцяло от естеството на договора, кой го е изготвил и дали е било законово.

Как да гарантирате изгоден договор за покупко продажба на МПС

За да се гарантира, че един договор ще важи не само пред държавата, но и пред съда, е нужно то да следва множество изисквания.

Можете да сте сигурни, че вашият предварителен договор за покупко продажба на МПС ще бъде законов, ако използвате услуги на професионален адвокат по гражданско право като AdvokatiSofia.com.

Възползвайте се от експертизата, уменията и знанията на един от най-реномираните адвокати в цяла София и си спестете доста бъдещи главоболия от самото начало.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *