Преса за грозде – каква да изберем и от къде да я купим

Ако имате на село къща с голям двор, в който да отглеждате грозде, знаете колко приятен е онзи момент от годината, в който настъпва време да се съберат сладките и благоуханни плодове.

След като цяло лято е хвърляла примамлива сянка от асмата в двора, сега лозата трябва да бъде освободена от натежалите плодове, а те на свой ред да се превърнат в най-любимата на всички ни напитка – виното.

За целта, обаче, трябва да разполагаме с необходимото за това оборудване, което започва с покупката на преса за грозде. Разбира се, най-удобният начин да закупите подобно оборудване е онлайн, тъй като това решава и проблема с транспорта.

За какво е създадена пресата за грозде

Както вече, може би, всеки се е досетил, пресата за грозде е създадена за да цеди плодовете на гроздето, така че от него да се отдели достатъчно сок, от който след това да се направи вино. Пресата е изключително лесна и интуитивна за ползване, така че ако я занесете на село, вашите близки моментално ще знаят как да я използват.

Преса за грозде

Какви типове преси за грозде се предлагат

Предлагат се най-основно две разновидности преси за грозде, като всяка една от тях си има своите характерни черти и особености. Трудно е да се определи коя от тях е по-добра, но със сигурност всеки човек ще има своите предпочитания.

  • Механична

Механичната преса за грозде е изработена предимно от метал. Тя е по-компактна, като притежава метална ваничка, в която удобно се поставя гроздето, предназначено за смилане и изцеждане. Механичната преса предлага възможност да работите по-бързо и да инвестирате по-малко време, но както всеки механичен уред, тя също има своята продължителност на живота, която ще зависи според грижата за нея.

 

  • Традиционна

Традиционната преса за грозде е изключително удобна за ползване, макар че изисква повече ръчен труд и време в сравнение с механичната. Тя има традиционен облик (наподобява на бъчва) и е поставена на високи метални накрайници (крака), които имат за цел да я поддържат на удобна за работа височина. Традиционната преса за грозде има едно голямо предимство и то е, че тя на практика е вечна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *