Развод – може ли да мине безболезнено за децата

Между ⅓ и ½ от браковете свършват с развод, а това никога не е лесно. След като, обаче, сте взели това решение, най-правилното нещо е да се замислите как може това да мине по-безболезнено за децата. Има няколко неща, които можете да направите, така че да причините минимален стрес с това, че се развеждате.

Ползвайте добър адвокат при развод

При развода, особено ако имате деца, е много важно да ползвате добър адвокат, тъй като опитът в областта на гражданското право може да ви помогне да преминете по-плавно през този процес.

Добрият бракоразводен адвокат ще ви помогне да постигнете балансиран развод, така че да съхраните колкото се може повече от добрите междучовешки отношения. В края на краищата, и двамата сте хора и винаги ще сте свързани чрез децата, които имате.

Осигурете удобство за децата си и в двете жилища

Съвсем нормално е някои дребни вещи да се преместват от едната къща в другата. Тук влизат някоя и друга любима играчка, таблет, топка и други подобни. Важно е, обаче, да се постараете да сведете броя на тези вещи до минимум.

Най-важните неща трябва да ги има на разположение и на двете места, така че да сведете до минимум багажът, който децата местят, когато отиват при другия си родител или се връщат при вас.

Това ще сведе до минимум стресовите ситуации за децата и те подсъзнателно ще усещат удобство и уют, все едно продължават да живеят в едно жилище, както са свикнали да бъде до сега.

Не карайте децата да избират и да се чувстват зле от това

Тъй като и двамата сте родители на тези деца, съвсем нормално е те да искат да прекарват време и с двамата, особено по празници и по специални поводи. Ако е възможно, опитайте се да присъствате едновременно по поводи като рождени дни.

Също така, можете да си поделите някои празници, например за Бъдни  вечер с единия родител, а за Коледа – с другия. Тези празници и без това предполагат известна социална динамика. Ако другият родител иска да вземе детето за Бъдни вечер, не правете драма. Просто за Коледа отидете с хлапето при своите родители и всичко ще е наред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *