Какви са стъпките в ендодонтско лечение

Ендодонтакото лечение е терапия, която обхваща вътрешността на зъба, като в повечето случаи е съсредоточена главно върху третирането на кореновите канали. Това се налага често при различни възпаления, най-вече при наличие на гранулом.

Ендодонтско лечение на канала се извършва в три стъпки и в повечето случаи е изключително ефикасно и успешно. То по правило не отнема много време и обикновено са нужни между една и три визити на зъболекарския кабинет за да приключи. Какво включва процедурата:

Първа стъпка при ендодонтско лечение: почистване на кореновия канал

Първата стъпка се състои в това зъболекарят да премахне всичко, което е вътре в кореновия канал. Всякаква мръсотия, бактерии и мъртва тъкан трябва да бъдат старателно почистени.

С пациента се работи под локална анестезия, като мястото е напълно безчувствено по време на процедурата. Зъболекарят прави малък отвор за достъп на повърхността на зъба и премахва болната и мъртва тъкан от пулпа с много малки пили.

Втора стъпка: запълване на кореновия канал

След това, зъболекарят почиства, оформя и обеззаразява кухия участък от зъба, като използва малки техника и специални разтвори. След това зъбът се запълва с подобен на каучук материал, като се използва залепващ цимент, така че да се запечатат напълно каналите.

След терапията на кореновия канал зъбът е вече мъртъв. Пациентът вече няма да чувства болка в този зъб, тъй като нервната тъкан е отстранена и инфекцията е елиминирана. Риск от повторна поява на инфекцията вече не съществува.

Трета стъпка: добавяне на корона или запълване

След почистването и запълването на каналите зъбът ще бъде по-крехък, отколкото преди това. Зъб без пулпа в него трябва да получава храната си от лигамента, който прикрепя зъба към костта.

Този запас по принцип е достатъчен, но с течение на времето зъбът ще стане по-крехък, така че короната или пломбата предлагат нужната защита от потенциално разпадане.

Докато короната не бъде поставена или пломбата не бъде завършена напълно, пациентът не трябва да дъвче или захапва зъба с този зъб. След като има корона или пломбата е вече направена, човекът ще може да използва зъба както преди.

Лечението, както споменахме, често отнема само една среща, но ако има извити канали, много канали или големи инфекции за лекуване, това може да отнеме още едно или две допълнителни посещения при зъболекарите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *