Живот с хронично бъбречно заболяване: Съвети за пациенти

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга милиони хора по света и може значително да повлияе на качеството на живот на пациентите. Въпреки че няма лечение за ХБН, промените в начина на живот и правилната медицинска грижа, могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването и подобряване на резултатите.

Научете повече на – информационна брошура за пациенти с Хронично бъбречно заболяване

Диетични промени за управление на хронично бъбречно заболяване:

Здравословната диета е от съществено значение за управлението на хронично бъбречно заболяване. Пациентите трябва да се стремят да консумират храни с ниско съдържание на натрий, калий и фосфор. Храни като пресни плодове и зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни трябва да бъдат приоритетни, докато богатите на натрий и преработените храни трябва да бъдат ограничени. Работата с диетолог може да бъде от полза при създаването на персонализиран хранителен план, който е съобразен с нуждите на пациента.

Упражненията и начина на живот:

Упражненията могат да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и също да помогне за управление на теглото, кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Пациентите трябва да се стремят да спортуват поне 30 минути на ден, пет дни в седмицата. Други промени в начина на живот, като отказване от тютюнопушене, ограничаване на консумацията на алкохол и управление на стреса, също могат да помогнат за подобряване на резултатите при пациенти с ХБН.

Управление на хронично бъбречно заболяване на работното място:

За много пациенти с ХБН работата, докато се справят с болестта си, може да бъде предизвикателство. От съществено значение е пациентите да общуват със своите работодатели и колеги относно състоянието си и всички необходими приспособления, от които може да се нуждаят. Правенето на почивки и управление на натоварването, може да бъде доста полезно.

При пътуване: Съвети и предпазни мерки:

Пътуването може да бъде стресиращо, но с правилно планиране може да се направи безопасно. Пациентите трябва да се консултират със своя здравен екип преди това, за да се уверят, че имат всички необходими лекарства и медицински консумативи. Също така е важно да се проучат и планират медицински съоръжения в дестинацията в случай на спешност.

Съображения за финансово управление и застраховане:

Управлението на хронично бъбречно заболяване може да бъде скъпо и пациентите трябва да са наясно с финансовите и застрахователни съображения. Пациентите трябва да работят със своя здравен екип и доставчик на застраховка, за да разберат какво е покрито и всички разходи от собствения им джоб. Програми за финансова помощ също могат да бъдат налични, за да помогнат за компенсиране на някои от разходите, свързани с управлението на ХБН.