Въздушни компресори за професионални и лични нужди

Бутален компресорНай-често срещаният въпрос от купувачите: как един компресор се различава от друг и как да изберем правилния, така че да работи безупречно и да отговаря на изискванията?

Ще се опитаме да разберем кои характеристики са най-важни при избора на компресор, как да не сбъркате с производителността и кой компресор е подходящ за каква работа.

Какъв компресор да изберем?

Компресорите са разделени на типове и според технологията за компресиране на въздуха, най-популярните са бутални компресори и винтови компресори.

Винтовите компресори са незаменими за интензивна работа. Това са скъпи промишлени устройства.

Ако търсите мобилен компресор за гараж, строителство или ремонт, монтаж на гуми, то тогава имате нужда от въздушно-бутален компресор.

Буталните компресори се разделят според вида на трансмисията – на коаксиални и ремъчни .

Коаксиалните от своя страна са разделени по вид на смазване на маслени и безмаслени .

Безмаслен компресор за въздух

При безмаслените компресори буталната група е изработена от специални материали, които намаляват коефициента на триене. Те дават висококачествен въздух на изхода, който е идеален за боядисване. Те са евтини. имат прост дизайн с директно задвижване.

Важно! Могат да се съхраняват и транспортират във всякаква позиция. Ако масленият компресор не може да се транспортира отстрани и трябва да се монтира само на равна повърхност, за безмаслените това няма значение.

Компресорите без масло са непретенциозни и евтини за поддръжка, тъй като няма нужда да се сменя маслото. Има само един недостатък – тези агрегати не са предназначени за непрекъсната работа без спиране и имат ограничен ресурс.

Маслени компресори

Масленият професионален компресор за въздух има картер, в който се излива масло за смазване на буталната група, което увеличава експлоатационния живот на главата на компресора и смазва пневматичния инструмент по време на неговата работа. Но ако това е плюс за работа с инструмента, оборудван с подвижен ротор, тогава това е минус за работа с пистолет за боядисване, тъй като маслените частици попадат в боята и качеството на боядисването може да пострада. Тук проблемът се решава чрез инсталиране на допълнителни филтри пред пистолета за пръскане.

Производителността на такива компресори за въздух е по-висока. Поради конструкцията им ресурсът е 2-3 пъти по-голям от ресурса на безмаслените компресори.

Характеристики на маслените компресори: изискват допълнителна грижа, контрол и навременна смяна на маслото.

Коаксиални компресори

Маслените компресори също са разделени според вида на трансмисията на коаксиални и ремъчни.

При коаксиалните компресори коляновият вал е разположен върху вала на двигателя и скоростта на двигателя е равна на скоростта на коляновия вал с бутала.

Професионални компресори за въздух – избор на компресор

Първото нещо, което определяме, е интензивността на работата, с която ще трябва да се справи един компресор за въздух.

Ако планирате дългосрочна и интензивна употреба и едновременно свързване на няколко мощни консуматора, тогава трябва да обърнете внимание на ремъчния компресор.

Коаксиалният компресор ще бъде по-евтин и ще се справи с периодични натоварвания.

Разбира се, той няма да може да работи в дълъг режим. Неговото включване – не повече от 20 минути. Това е напълно достатъчно за докосване на нещо или помпане на гуми. Идеален е за поддръжка на дома, собствен гараж, ремонт и малка конструкция.

Производителност на компресора

Тъй като самият компресор е безполезна техника и има смисъл само когато е сдвоен с пневматичен инструмент, техническите параметри на компресора трябва да съответстват на параметрите на инструмента, който се планира да бъде свързан към него.

Най-важният технически параметър е производителността на компресора. Измерва се в литри в минута (L/min).

В идеалния случай производителността на компресора трябва да бъде с 20% повече от максималната производителност на най-мощния пневматичен инструмент, който планирате да свържете. В противен случай компресорът ще работи непрекъснато без прекъсване, изходното налягане ще плава и уредът ще прегрее. Ако искате да свържете няколко пневматични инструмента едновременно, тогава трябва да обобщите тяхната производителност.

Компресор за въздух цени

Всеки, който иска да си закупи този инструмент, се интересува живо и от цената. Достатъчно е да посетите някой магазин, който е специализиран в продажбата на компресори и да потърсите компресор за въздух цена. Според вида, който желаете да закупите, като това може да бъде сух компресор за въздух, монофазен компресор за въздух, някой по-мощен двигател за компресор за въздух или друго, ще варира и цената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *