Мароканският стил в дизайна

Мароканският стил е най-модерният етнически стил на международната сцена. В много случай под марокански стил нямат в предвид точно мароканско обзавеждане на жилището. Тук се съчетават средиземноморски, арабски и африкански мотиви. В интериора в марокански стил ще бъдете обградени от сребърни тави, специални традиционни орнаменти, декор, марокански лампи и мозайки. Не трябва да се боите и от съчетанието на ярки цветове. На първо място, това са слънчеви и златисти нюанси. Най-популярно е съчетанието на червено и златно.

Мароканският стил е за онези, които обичат реда – всичко елемент има точно определено място; минималистите – големите стаи, изпълнени с въздух и светлина; ценителите на източната екзотика. Мебелите също играят необичайна роля тук, защото на преден план има помощни предмети – шкафове, пейки, тапицирани столове, елегантни подложки за крака. Мястото на класическите дивани е заето от подиуми под балдахин, декорирани с множество възглавници с различни форми и размери. Но това не означава минимализъм в мебелите, напротив мебелите подчертават статута на собственика на къща или апартамент.

Стените, като правило, са измазани с топла мароканска мазилка, придобивайки мраморен облик. Това се дължи на естеството на нейната текстура. Цветовете са по същество монохронични. Мароканският интериор включва използването предимно на естествени материали като камък и дърво.

В мароканския интериор трябва да има много метални декорации, особено когато става въпрос за хола или трапезарията. Огледални рамки, вази, лампи, кани и тавички са само малка част от това, което може да аранжирате в дома си.

Мароканските плочки са ярки и украсени с геометрични мотиви. Те се използват за оформяне пространството около вратите и прозорците, както и за пода, стените и фонтаните. Класическите марокански плочки  изглеждат еднакво добре както в традиционния, така и в модерния интериор. Те може да покрият пода, камината или кухнята. Интересна идея е да украсите повърхността на масичката за кафе с тях.

Мароканските лампи са абажури, обикновено изработени от мед или бронз, които леко разпръскват светлината, създавайки сенчести сенки по стените и тавана.