Какво става ако карате без винетка

Винетката е недолюбвана от доста хора, на които се налага да ползват националната пътна мрежа, но не може да се отрече, че това е възможно най-честния и справедлив начин за събиране на средства за поддържането ѝ в добро състояние.

По този начин на практика се поема поддръжката на пътната мрежа не от всички солидарно, а от онази част от хората, които използват пътищата най-много и пътуват най-често. Именно те внасят най-голям дял и имат най-голям принос за тяхната поддръжка.

До скоро винетките се лепяха на предното стъкло на колите, но от скоро тече процес на дигитализация, който налага тяхното закупуване онлайн или чрез мобилно приложение. По-лесната покупка обаче не означава, че човек може да се размине с отговорностите и задълженията си, а от Vinetki.bg ще ние разкрият до какво може да доведе отказа от закупуване на електронна винетка.

Електронни винетки в продажба

Какво се случва, ако шофирате без винетка

Ако бъдете заловени в ситуация да шофирате по магистралите и другите пътища от висок клас на територията на страната без винетка, вие подлежите на санкция. Глобите са доста големи и значително превишават разходите, които бихте направили ако си бяхте закупили стикер, както си му е ред.

Каква е глобата

Интересното при налагането на глоби е, че те превъзхождат десетки пъти цената на винетката. Така например, ако бъдете заловени да шофирате лек автомобил по магистралата без да сте заплатили такса за това, вие ще дължите 300 лева глоба.

Как се следи за спазването на закона

Спазването на този закон се гарантира от наличието на много голям брой стационарни и мобилни камери, които са разположени в различни части на страната и покриват на практика всички главни извънградски артерии, които осъществяват междуселищния трафик в страната.

Каква е вероятността някой да се размине с глоба

Трябва да знаете, че ако решите да шофирате без винетка, вие предприемате много голям риск, защото вероятността да се разминете е наистина нищожна. На практика над 99% от нарушителите биват заловени благодарение на камерите и софтуера, с който се работи.

Как се удостоверява дали колата има винетка

До скоро трябваше винетните стикери да бъдат залепени на предното стъкло на колата, но това вече не е така. Макар че старите винетки са валидни докато не изтече техния срок, вече се работи с електронни такива. Те се закупуват онлайн или чрез мобилно приложение и се проверява дали колата е снабдена чрез регистрационния ѝ номер.

На същия принцип ще заработи и новата тол система, която предстои да бъде пусната в експлоатация през тази година. Повече информация може да откриете в електронната платформа за тол таксуване TollPass.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *