Ползата от застраховките при ПТП

Какви са ползите от застраховките при ПТП? За голямо съжаление, пътно-транспортните произшествия (или накратко ПТП) понякога се случват и никой не е застрахован от вероятността да попадне в подобна злополука.

Дори и най-внимателните шофьори, които стриктно спазват правилата за движение по пътищата, могат да бъдат пострадали при ПТП. Разбира се, ако се съобразяват с всички правила и с ограниченията на скоростта, щетите се предполага да бъдат по-малки.

Застраховките при ПТП са изключително ценен инструмент

За да се намалят до минимум щетите (тъй като няма как да бъдат напълно предотвратени), водачите на МПС трябва винаги да имат застраховки, които да предлагат възможно най-голямо покритие.

Тук говорим както за така наречената “гражданска отговорност”, която не е доброволна, а има задължителен характер, така и за онези полици, за които сами решаваме дали да бъдат сключени, като например “автокаско”.

Така, колкото по-голямо застрахователно покритие имате в случай на злополука, толкова по-голяма част от щетите ще може да покрие застрахователната компания, която сте избрали.

Какви щети покриват застраховките при ПТП

Застрахователните компании покриват всякакъв тип обстоятелства, стига да са включени във вашата полица. Тук влизат както имуществени, така и неимуществени щети (например за вашите наранявания, както и за тези на други участници в инцидента).

Застраховката ще помогне да се справите с допълнителни разходи по поправката на колата ви, тъй като понякога след катастрофа щетите не са само козметични, а налагат и подмяна на скъпо струващи части от двигателя.

Може да се стигне дори да покупка на нова кола

Ако материалните щети са с наистина много големи размери, а застраховката е всеобхватна, има случаи, в които застрахователят може да ви компенсира за цялата стойност на автомобила.

По този начин ще имате възможност да замените колата с нова, в случай, че старата вече е неизползваема и няма как да бъде ремонтирана.

Винаги се консултирайте с адвокат по ПТП

Експерти препоръчват при по-сериозни ПТП-та винаги да се консултирате с адвокат ПТП, който се е специализирал в областта на застрахователното право и има опит с водените в тази област дела.

Повечето застрахователни компании няма да си позволят да върнат или забавят застраховката ви, но винаги е добре да имате под ръка опитен експерт, който да се включи в случай на нужда (вижте на Zastrahovan.eu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *