Разликите между екран, дисплей и тъчскрийн на вашия мобилен телефон

Разликите между екран, дисплей и тъчскрийн на вашия мобилен телефон

Много често, погрешно се смята, че екранът и дисплеят на вашия телефон са едно и също нещо. Настоящата статия ще разгледа разликите между екран, дисплей и тъчскрийн, която е особено важна, когато някой от елементите се счупи.

Какво е дисплей?

Дисплеят е онази част от устройството, чиято функция е да показва изображения. Ако притежавате смартфон, може би се чудите какъв вид технология на дисплея се използва във вашия телефон. Смартфоните са основно дисплеи, които взаимодействат със софтуера, а технологиите са доста разнообразни.

AMOLED и LCD са два често срещани типа дисплеи на смартфони. AMOLED е акроним за „аморфен диод, излъчващ светлина“, който е иновативен тип LED дисплей. AMOLED екраните са по-цветни и имат по-ниска консумация на енергия от TFT LCD. IPS LCD е друга форма на дисплей на смартфон, който осигурява по-широки ъгли на видимост.

Дисплей на телефон

TFT LCD дисплеите са най-често използваният тип мобилни дисплеи. Те са използвани в много смартфони от висок клас. Те обаче имат няколко недостатъка. Например, TFT LCD дисплеите предлагат по-малко впечатляващо възпроизвеждане на цветовете и не са много видими на пряка светлина.

Какво е екран на смартфон?

Екранът, най-общо казано, е стъклената част на дисплея. В наши дни повечето мобилни телефони се изработват със стъкло Gorilla Glass.

Gorilla Glass е устойчив на надраскване и издръжлив стъклен продукт от Corning, който се използва за защита на екраните на таблети, смартфони и други мобилни устройства. Стъклото е леко, здраво и съвместимо с технологиите със сензорен екран. В резултат на своята здравина екраните, направени от Gorilla Glass, могат да бъдат много тънки.

В случай на счупване или повреда, ще забележите драскотини или пукнатини по стъклото, но в най-честия случай, работата на телефона няма да бъде засегната. Следователно, смяна на стъкло на телефон е една от най-лесните ремонтни дейности за вашия смартфон. Повече информация може да откриете на https://mlgroup.bg/c/servizni-uslugi/smyana-na-schupeno-staklo/.

Какво е екран на телефона

Какво е тъчскрийн?

Тъчскрийн, или сензорен екран, на смартфона е онази част от устройството, която взаимодейства с пръста ви. Позволява ви да контролирате дисплея си, да слушате музика, да играете игри и да сърфирате в мрежата.

Повечето смартфони днес използват капацитивни сензорни екрани. Тази технология е по-издръжлива, отколкото резистивна. Той обаче може да се повреди от остри предмети, докосващи екрана.

Капацитивните сензорни екрани изискват специален стилус. Недостатъкът е, че не можете да ги използвате с ръкавици.

Резистивните сензорни екрани могат да бъдат по-евтини от техните капацитивни аналози. Обикновено тези сензорни екрани са съставени от два слоя. Горният слой е гъвкав, докато долният е твърд.

И двата са покрити с проводящ метален оксид, за да премине през тях електрически ток. Сензорният контролер преобразува промяната в тока в цифрови координати.

Някои екрани разчитат на средна стойност за цялата система, за да определят къде да поставите вашето докосване. Други правят измервания, като първо определят базова линия.

Какво е тъчскрийн на телефона

Докато сензорният екран може да изпълнява няколко функции, няколко често срещани включват възможността да плъзнете пръста си през икона, за да активирате управлението. Друга функция е двойно докосване върху полетата за редактиране, за да въведете символ. Това може да се използва за въвеждане на име или описание на текста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *