Градински водни помпи – всичко, което да знаете за тях

Градински водни помпи са задължителен елемент за почти всяко селско стопанство. Това е специфична градинска техника, която намира приложение и за напояването на по-големи градини, както и за решаването на проблема с водата на места без централен източник на вода.

Има най-различни видове градински водни помпи и тяхното предназначение също варира. Затова в настоящия материал говорим именно за техните основни особености, с които е необходимо всеки любител градинар или предприемач в областта на животновъдството или земеделието да се запознае. Те са изключително важни за поддържане на жизнеността на градините и стопанствата и осигуряване на оптимални условия за пребиваване и развитие.

За какво се използват различните видове градински водни помпи

Общо погледнато, всяка една градинска водна помпа за градината или двора служи за изпомпване на вода, задвижването ѝ и транспортирането ѝ до определено място. Според тяхното конкретно предназначение, градинските водни помпи могат да се разделят на такива, служещи за сондиране на вода, такива за напояване, такива за отводняване и помпи за контролиране на водното налягане.

Едни от най-популярните видове градински помпи са потопяемите и хидрофорите. Потопяемите водни помпи се поставят директно във водоизточника и използват водата като охладител на двигателя. Хидрофорните помпи разполагат с допълнително цилиндрично тяло, издържащо на голямо водно налягане, което именно носи названието хидрофор.

Тук можем да говорим още за дренажни помпи, сондажни помпи, самозасмукващи помпи, помпи с електронен пресостат за контрол на налягането, градински водни помпи с филтър, центробежни и циркулационни помпи.

В зависимост от това дали може да се използват за вода с отпадни частици и техния конкретен размер, се разделят на помпи за мръсна вода, за средно замърсена вода и за чиста вода.

Пълен каталог с най-приложимите видове може да откриете в онлайн магазина Praktis.bg

Съвети при подбор на градинска водна помпа

Няколко са конкретните технически характеристики, за които трябва да следите при избора на градинска водна помпа.

На първо място значение има конкретният двигателен работен обем, както и капацитетът на резервоара (когато става въпрос за бензинови водни помпи). Поинтересувайте се и за максималната смукателна височина на градинската помпа, за максимума напор, дебит, мощност и обороти.

Дълбочината на засмукване служи за означаване на максималното разстояние във вертикално измерение, което помпата може да покрие. Колкото по-голяма е величината, толкова по-надълбоко ще може да използвате помпата. Напорът е максималната височина, до която помпата може да транспортира водата. Това е сборът на вертикалното засмукване и височината на която водата може да бъде подадена.

Качествени градински водни помпи с топ характеристики се предлагат на Praktis.bg, където може да поръчате онлайн своята градинска техника и оборудване.